Prohledat tento blog

pondělí 25. května 2015

Písek město písku


Ahoj Všem!



Kdo neznáte město Písek, tak to rychle napravte, protože přicházíte o krásné jihočeské městečko, které bylo založeno roku 1243. Pro město Písek je typický nejstarší stojící most v Čechách ze 13. století. Tento most byl dříve nazýván "Jelení" a to díky tomu, že jako první přes most přešel jelen. Podnětem pro založení Písku bylo nerostné bohatství v podobě zlatonosného písku. Díky rýžování písku tak vznikl název města. Celou historii si můžete přečíst na wikipedii. Tím Vás zdržovat nebudu. :-)




O čem chci ale dnes psát je již dvanáctý ročník oblíbené akce Cipískoviště. Každoročně se na začátku května začnou u starého mostu u řeky na nábřeží stavět obří sochy z Písku, tentokrát na téma husitské doby. Povstaly zde třeba sochy se známými osobnostmi jako Jan Žižka nebo Jan Hus nebo sochy s výjevy pradlen, vojáků nebo výběrčího daně. 






Všechny sochy jsou v nadživotní velikosti a můžete se na ně přijet podívat kdykoliv budete chtít. Ještě nějakou chvíli tady budou stát. :-) A pokud se rozhodnete do města Písku zavítat, tak Vám můžu rovnou doporučit městskou slavnost dotkni se Písku, která se koná v termínu 12.-14.6.2015. Slavnost se bude nést v duchu husitském, jelikož je to již 600 let od smrti mistra Jana Husa. 


A když se půjdete podívat na sochy z písku, tak pravděpodobně půjdete přes velké náměstí okolo radnice, kudy se můžete dostat do Prácheňského muzea, které je umístěno v budově gotického hradu. Poté přejdete starý most, na kterém jsou umístěny repliky barokních soch.Na jedné straně uvidíte právě zmíněné sochy a když se otočíte, tak na straně druhé uvidíte poslední část dochovaného hradu.






Tak co? Byli jste již v Písku? Pokud ano, tak se podělte se svými dojmy nebo s tím co se Vám v Písku nejvíce líbilo. :-) A pokud ne, tak se sem určitě přijeďte co nejdříve podívat. :-)







7 komentářů:

  1. Nádherné město, byla jsem u vás jednou na výletě. A sochy z písku, to teda klobouk dolů, krása největší:))
    Doufám, že se mi poštěstí zase tu vaší krásnou romantiku navštívit:))

    OdpovědětVymazat
  2. Jo v Písku je blaze, jenom tady nemáme žádné obchody :-(. Jinak sochy z Písku jsou opravdu krásné. To by člověk nevěřil co vše se dá postavit z písku. Pokud se ti někdy Písek podaří navštívit, tak dej určitě vědět, můžeme si sednout právě pod skalou u řeky na pivečko. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, pokud se někdy v Písku objevím, dám předem vědět, abychom se sešly a poznaly osobně:)) No a absence obchodů tě alespoň donutí se občas podívat k nám do Prahy, o to víc si pak ty nákupy užiješ:))

      Vymazat
  3. Páni, to je krása! Teď opravdu lituju, že mám Písek tak daleko, fakt se mi to moc líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc rada, určitě pokud budes mít někdy cestu okolo, tak se stav :-)

      Vymazat
  4. V Písku jsem nikdy nebyla, ale v létě plánuji pár výletů po ČR, tak se tam snad podívám:-) Fotky totiž vypadají moc hezky:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky :-) určitě to stojí aspoň za zastávku :-)

      Vymazat